Bersadu (Entry in Sarawak language)

Mungkin ada yang berasa frust kedak tok? Arum bulak, sik dapat tido langsong. Mun tido pun sik jenak. Yalah kotan hati sedih bah. Mungkin ada yang kechewa sebab putus chenta?

Sebagusnya, jangan disimpan kedirik. Biar bersadu dengan best friends forever (bff). Sik bagus nyimpan kedirik, kelak nang sakit jiwa olehnya. Mun lekak bersadu, neylah tauk hati rasa tenteram. Apa erti bersadu? Bersadu retinya kita nyusey problem kita dengan urang. Share problem dengan urang.
Kenak diciptakan perasaan sedih? Sedangkan perasaan happy dan gembira yang amat best ya dah sedia ada wujud. Ya ertinya kehidupan. Kita sikkan paham erti gembira, mun sik pernah merasa kesedihan. Contohnya kita hidup dengan leng-leng,  tapi selalu diambik mudah. Sik dihargai.Coba ditarit nikmat hidup yang leng-leng ya, lekak ya baruk terasa betapa bestnya dolok-dolok. Waktu zaman ‘leng-leng’ nang best gila. Apa itu leng-leng? Retinya zaman care-free. Hidup sekda masalah, happy jak. Hidup yang happy sampey ke tua pun sekda thrill bah. Sekda up and down. Kedak kita diam di Kuching bah. Sik rasa papa bah nak? Mun dah pandey diam di tempat lain? Semenanjung kah? Dah jaoh-jaoh gia, baruk terasa ke-best-an Kuching. Baruk nak hargai Kuching tek.
Kedak makan burger bah. Mun kita mala jak makan double cheese burger, sik gago makan burger lain. Kita sikkan paham giney rasa zinger burger, giney rasa fish fillet Sugarbun, apatah lagik rasa prosperity burger.
Sebab ya, mun sekali coba makan prosperity burger tek, aih aih. Nyaman, tapi pedas. Rupa-rupanya, double cheese juak nyaman dimakan. Lekak ya, nang menghargailah double cheese burger sebab dah cerik rasa prosperity burger. Nang nyaman menarlah double cheese burger banding dengan prosperity burger.
Lepas jak memena perasaan sedih ya. Buang semua rasa geram ya. Nak nangis sampey bigik mata kembang pun sik apa. Biar keluar perasaan ya, jangan disimpan. Lekak ya, Insya Allah, akan rasa lega. Mun dah lega ya, baruk dapat berfikir dengan cemerlang.
Benar, sik senang maok overcome rasa sedih ya. Sebab ya, kawan-kawan yang supportive nang penting. Jangan ditandah kawan-kawan kitak orang yang kesedihan. Biar cerita didengar ya dah lapan belas kali dah didengar. Sekpa, kawan yang sedih, mesti kita tolong. Gine maok tolong? Macam yang dipadah tek, mesti supportive. Kawan nak bercerita, dengar dengan gemilang. And please, tangan ya renah kit. Tangan ya sik payah ngetek-ngetek handphone waktu dengar kawan bersadu.
Biasalah, orang berchan, mesti piker jaoh bah nak? Merancang masa depanlah apalah. Tapi, sebagusnya, mun nak berfikiran lebih jaoh ke depan. Biar tunggu masa yang sesuai baruk difikir ke sia. Apa maksud berfikir ke sia? Semestinya maok hubungan yang betol-betol ada hitam puteh.
Lelaki semestinya harus paham. Pompuan ada tempoh masanya pun. Lekak ya, sidak akan maok hitam puteh. Tempoh apa? Mun dah rasa cukup lamak berkawan, jangan ditunggu lamak-lamak. Silalah berchan. Lekak ya, nang normal, mun dah cukup baligh, ketiak dah cukup berbulu, dan syarat paling utama, mesti dah berkerjaya dengan cemerlang.
Mun dah cukup kriteria ya, silalah ngikat chan dengan tali nelon saknya sik ngelepar lagik kayo-kayo pegi tHe Spring nunnn!
(Oii, nakpakah?)
*Hahaha*
Bukan ngikat dengan tali nelon. Ngikat bah, tunang kah, tekol kah. Pompuan maok sesuatu yang pasti bah. Dah cukup masa berchan, dah lamak menar berchan, sik juak gago maok ngikat. Maka dah berkerjaya, kereta lapan igek, banglo 3 igek dah. Gik juak padah sik ready. Mun laki ya memena maok dengan pompuan ya, nya akan gago berpiker dengan serius macam ne maok ngikat channya ya. Maok ngikat chan dengan tali nelon. Ya arum bulaklah.
Sebelom berpiker ke sia, sebelom melangkah ke era serius ya tek, paling afdhal, duak-duak dah berkerjaya. Baruk boleh piker gia. Mun maseh lagik menuntut ilmu di menara gading. Berchan dengan relaks-relaks lah. Cool jak bah, bukannya maok nikah isok lusak bah nak? So, mun nak serius gilak pun sekda faedahlah sebenarnya. Then, mun berchan pun, mestilah berchan dengan happy-happy. Memanglah mun dah berchan ya, kadang-kadang kelaie, menjus. Dari sia baruk kita kenal olahan chan kita bah.
Rule of thumb, the happiness must be there. Bukan berchan tegal dah lamak berchan.

“Kamek duak dah bertahun-tahun berchan. Sayang mun maok putus kinek tok. Family kamek duak dah kenal sama dirik”

Sepatutnya gitok

“Best eh chan aku. Nya nang jaga hatiku sak aku selalu nyakit atinya. Best eh”

Bukan apa, kehidupan lekak ya, the next stage of relationship ya, bukan ditentukan tegal berapa lamak tahun berchan. Bukan tegal malu mun sik jadi nikah sebab family dah rapeh sama dirik. Serius, ada yang ‘stucked’ dalam relationship kedak ya. Maok sik maok, gohet ajaklah. Jangan dikenang gilak, jangan disesal gilak. Lagikpun, kadang-kadang Tuhan akan pertemukan dengan orang yang salah sebelom bertemu dengan orang yang betol.
Sebetolnya, orang yang frust kinek tok tergolong dalam golongan yang beruntong. Untong sebab dapat tauk chan yang disangka bagus-mati-leput tek eh, sebenarnya sik-semperna-mati-leput. BiarNya nunjok giney perangei orang ya kinek tok, daripada dah diikat, dah bertunang, baruk nak ngeso olahan sik semperna. Endakkah sakit jiwa nak? Betol sik?Betapa untongnya orang-orang gitok, ditunjok awal-awal, chan ya endak berapa betol. Coba piker, betapa raminya manusia-manusia di luar nun, yang dah terikat dengan orang nok sik semperna macam ya? Mun setakat baruk bertunang sik juak adahal. Mun dah nikah, baruk ngeso olahan sik semperna? Endakkah beruban bulu idong nak?? Yahh!
Always look at the brighter side. Berpandangan positive bah. Yes, sik senang maok ngilang perasaan sedih ya. Biasalah, it takes time to heal. Mun sedih dengan berlebihan, sampey minum aek coke pun rasa kedak aek sundrop ya janganlah k? Munlah chan ya bait-nak-mati-leput-kedak-aku-tok, sekpalah juak nyesal gia.
(Oiii, alu upp dirikk)
*Macam biasalah, haha*
Berdoa banyak-banyak denganNYA. NYA sikkan lupak dengan kita tok. Insan terpileh ajak diduga dengan kesedihan, cabaran. Kadang-kadang, pengajaran paling berguna untuk kehidupan akan datang akan kita belajar dari sia. Kinek tok sik nampak, kelak-kelak, Insya Allah, kita akan paham kenak kita diduga macam ya. Happy-happykan dirik selalu ok? Hidup tok terlalu singkat untuk kita mala bersedih. Kelak muka cepat kedut kelak. Yah!

Owh yes, jaga hati dirikpun dolok. Baruk jaga hati orang. Ok? Goood!

END
Nang  best kn baca??? hee.. Dpt A x?? huu.. sejujurnya entry ni di copy Paste dari http://piyor.blogspot.com/2010/09/bersadu.html
Hee.. Thanx to the writer cz tulis entry yg menarik bh tuk dibaca & di share kt korunk sume..
pape pon, sya akan cuba tuk tulis dlm bahasa sarawak sometime soon.. hee.. Jangan marah yer..

I LOVE SARAWAK

I LOVE MALAYSIA>..

Peace NO war…

Salam sayang dari Alia ^__^

About Princess Mas

Hello Ladies... I'm just a normal person but I got high confident level. I can be elegant, sweet, cute and most of time is a weirdo. But do I care? NO!! Do u?? Embrace yourself & be YOU! Recently I've been totally in love with KIM HYUN JOONG.. yup2.. I know lots of ladies out there are willing to die for him (But Im not la). Every girls wish to be with him (Me too).. Since there's nothing in me so I wont put my hope so high, but I can be extraordinary when Im just ordinary girl.. Someday, in 3 years at least, when I finish studying, got my career and my own money plus can speak Korean fluently, I'll fly to KOREA to meet him!! (2011)....at the mean time, PLEASE dont have anyone else in yourlife k HYUN JOONG!! ^_^

Posted on June 24, 2011, in About A Guy, Single Life. Bookmark the permalink. 2 Comments.

  1. Hahahaa. makasehhh. Entry ya kamek tulis lekak kawan kamek putus chenta. nya mintak nasehat. senang cita, tulis entry. dapat orang baca juak. hehe. thanksss k share kat sitok🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: