Merindui rumah Allah

As-salam

Tyme sy menunaikan solat tarawih semalam, ati rasa ingin bangat menjejak kaki ke rumah Allah sekali lagi.. xtau la npe rasa sgt2 rindu pergi mekkah.. Mungkin, selama ni, sy pergi sana time usia yg muda, xmatang, niat yg slh, dan xmenghargai saat2 yg amat beharga..

Mungkin mmg da byk kali sy menunaikan umrah, tp yg tegar & segar dlm egatan sy cuma 2x je.. satu tyme bulan ramadhan about 10 years back and another one 3 tahun lps… Ya Allah, murahkan la rezeki ku dan keluarga ku agar dpt menjejakkan kaki ke sana lg…Amin…

Tyme tarawih smlm, sy terengat ketika sy menunaikan umrah tyme bulan Ramadhan.. MasyaAllah, bygkn la kt dlm Masjidil Haram tu selautan umat Islam berbuka bersama2.. Tyme tu ktorg just berbuka dgn 3 biji buah kurma dan air zamzam.. ada gk yg bwk kuih2 dan dorg share ngn ktorg.. even ktorg berlainan bangsa, bahasa, tp ati kte ttp  menuju ke Allah SWT Yg satu..

Pastu tyme solat tarawih kt sne, YA Allah, panjang sungguh ayat yg imam baca.. Maklumlah, kt sne 30 hari tarawih abis satu Quran kn.. kalo kt sni, ayat pendek2 je cz nk cpt abes tarawih… Sy tyme tu muda ag tp da mcm owg tua.. Mama xlarat berdiri so mama menunaikan solat duduk ketika di penghujung solat.. sy pon yg pkiran msh xmatang pon ekut je la mama.. haha.. tp, perbezaan lg dgn solat tarawih kt cni,Imam dan makmum kt sne menangis teresak2 ketika solat.. mungkin mereka phm maksud ayat2 yg dibaca.. Yg aneh nya kn, sy yg xphm apa pon boley menangis (tp cover2 la control skit dpn mama :p )… lps abes tarawih, baru ktorg carik mkn.. sgt2 meriah kt sne tau.. Ya Allah, rindu nye saat tu… mkanan pon sedap2… egt gk dpt mkn ice cream kt bwh hotel.. nyummy~

Tyme ni kn, apa yg sy egt, adek sy kowt first tyme xdpt menunaikan solat sbb keuzuran n sy plak epy cz dpt dok otel tmn die.. aish… skrg baru rasa rugi giler beberapa hari kt sne xdpt solat tarawih… mungkin wktu tu sy kecik n xmatang and pk solat tarawih tu panjang giler n memenatkan.. ble da sdr, baru menyesal.. ni lah manusia kn.. aish…

TYme kt masjid Nabawi pun best gk..kt sne nk masuk masjid agk strict cz beg kne check takot bwk bende2 yg xleh bwk msuk, seperti kamera… cara bacaan ayat al-quran n azan kt masjid nabawi n masjidil haram agak berbeza.. lenggok kt masjid nabawi cepat sedikit dan lebih beralun dr kt masjidil haram… tp kt masjid nabawi, ktorg sll xmuat msuk dlm.. solat kt luar.. tp xpe, sbb batu marmar tu sgt2 sejuk, best tau… syiok..

kerja yg paling sy gemari ketika di masjid nabawi n masjidil haram adalah mengambil air zamzam tuk mama, wan, arwah ibu dan spe2 je lah yg join.. huu… sy mmg sgt2 suka minum air zamzam.. seyesly sdp.. kn kalo nk g toilet or tempat wuduk jauh n takot sst n terpisah ngn family, mama soh guna air zamzam je.. 1st tyme tau amek wuduq guna air dlm cawan.. Ya Allah, byk nye memori indah kt sne… T_T windu nyer…

3 thun lps sy pergi sana mmg cm da matang sket la.. tp mungkin niat sy agak xbtol.. mmg semua owg pergi ke mekah tuk beribadah n ada hajat msg2.. hajat sy tu la yg pelek2 je sy mntk.. sy egt papa da soh doa byk2 apa yg sy nk.. papa siap tye ag apa yg sy mntk.. of coz la sy ckp nk excel dlm pelajaran n berjaya dunia akhirat.. tp rse nye ati sy xbtol2 meminta and berdoa but sy ada lg stu hajat (dirahsiakan dr papa n mama la yg pasti) yg btol2 sy mntk tyme tu… nk bgtau kt cni agak malu la cz sy ni kan pemalu.. huahuahauaa.. tett…

Sy ni mmg pkrn xpnh2 nk matang kn.. aduh.. ble di depan kaaba, mengarut2 je doa sy.. padahal ade je lagi hajat yg lebih penting sy ptt bersungguh2 berdoa.. tp nk wt cmne, perkara dah berlalu.. insyaAllah, jika rezeki dimurahkan, sy akn pergi ke sna seikhlas ati, dan akan berdoa dgn spenuh ati ttg perkara2 yg lebey2 penting..

Tp alhamdulillah, hajat yg sy mntk Allah sebelum ni dh pun diperkenankan.. Walaupun sukar tapi Allah dah pun tunjukkn jalan kepada sy.. Sesungguhnya Allah SWT ttp msh menyayangi umat Dia walaupun kte ni sll berpaling dr Dia.. Ya Allah, ampunkan lah segala dosa2 ku, dan kealpaan ku selama ini… Amin…

Yg kt atas ni Hajarul Azwad.. Alhamdulillah, setiap kali sy kesana, sy berpeluang menciumnya… Thanks papa sbb sll bawak mas g sana.. dlu tyme kecik2 papa dukung mas bwk mas g cium hajarul aswad kn.. aritu mas da besar panjang papa xdpt dukung lg, tp papa still bwk mas g sana n tolong bg laluan kt mas.. I love u papa.. muahxx… Tp keadaan kt hajarul aswad tu mmg sgt2 crowded.. sume nk cium.. sy msh egt lg bauan hajarul aswad.. sgt harum..

Last tyme sy g sne pon sgt best…mklum la selepas beberapa thun xpg mekah, dah berubah da keadaan kt sne.. bertambah maju n mewah2.. bgunan pon dah tinggi2.. dlu otel yg sy g kecik je.. beberapa tingkat je.. Lift pon yg tarik2 pintu tu, tp aritu g da otel mewah je.. sgt2 cantek..Alhamdulillah, hotel tu mmg sgt2 dkt dgn masjidil haram.. tyme g aritu, sy ajak papa g jln2 kt kdai 2 riyal la, nk crik inai la, n mcm2 ag.. tp kn, sume tmpt yg sy egt tyme pg 10 thun lps tu da xde.. ajaib sungguh kn.. hee.. dorg da bkk kdai da.. da lebey tersusun n teratur.. maklumlah, da semakin maju.. lagi stu perubahan yg sy nmpk, makin byk kereta atas jln.. haha.. dlu mcm xde kereta pon..

Aritu last pergi ktorg tiba mmg awal2 pagi la.. Da la ade mslh kt otel.. ktorg xdpt msuk bilik.. lama gk tunggu.. lps dpt bilik, tros ktorg g tawaf.. rsenye selama sye pergi sne, ni 1st tyme tawaf about pukul 2-3 pg..  sejuk je tyme tu..

Lagi yg sy egt, tyme pergi ngan arwah ibu dlu, arwah ibu ada bwk sy g kdai emas.. sy egt kdai emas tu kt bawah jambatan la.. Ibu belikan sy loket huruf ‘N’ cz sy da ade loket kaaba.. Thanks Ibu.. I love u so much.. Jom sedekahkan al-fatihah kt arwah ibu.. (Al-Fatihah)… Tp yg last tyme g mmg sy rse mcm first tyme g tau..mmg sumenyer da berubah.. cuma makanan je kekal rasa yg sama.. tetap superb la… makan kt hotel ari2 mmg gemok.. satu dewan mkn tu penuh ngn makanan.. mmg selera sy la cz byk roti, kek, kueh nasi arab, ayam, fuhhh… sdp… Sy je la yg paling menikmati makanan kt c2… wan n lain2 xde la suka sgt… hahaa.. Ble kt madinah baru dorg suka cz papa mntk mknn malaysia kt otel.. tp sy plak yg xske cz mknn malaysia kn pedas2… :p

Lg pengalaman yg best kt sne adlah tyme naik bus dr madinah ke mekah.. Sume owg dlm bus laungkan,

“Labbai Kallah Humma Labbaik, Labbaikala Syarikalaka Labbaik, Innal
Hamda Wanni’mata Laka wal Mulk La Syarikalak” “Hambamu datang menyahut
panggilanmu, Ya Allah, Hambamu datang menyahut panggilanmu…. Hambamu
datang menyahut panggilanmu, Tidak ada sekutu bagimu, Hambamu datang
menyahut panggilanmu….. Sesungguhnya segala pujian.Dan nikmat….Dan
pemerintahan adalah kepunyaanmu…..Tidak ada sekutu bagimu….”

Syok sgt tyme tu.. bus tu pon best.. ade toilet… (huahuaaa, jakun tgk bus tyme tu).. ktorg cuzin2 xabes2 g toilet kt blkg tu..xtau la apa niat nye… :p

Pastu kn, otw tu ktorg singgah makan nasi arab..mcm kt kawasan padang pasir la… (xtau la tu mimpi sy ke realiti, xbrapa egt) tp mknan sgt2 sdp.. aduh, npe la sy asyik egt mkn je nih… haih…

Tp, yg baru2 ni pg, ktorg g mekah dlu, baru g madinah… Maklumlah, ktorg bwk wan, (skrg wan da berumo, xkuat mcm dlu), so ktorg nek flight je g madinah.. dlm kapal terbang minum fruit juice.. fuhh, nyaman… xmcm fruit juice kte.. dorg nyer mmg 100% pure tau.. Ktorg still xmelepaskan peluang makan nasi arab.. ktorg mkn dlm dulang.. fuh.. pengalaman yg best.. seperti biasa, sy lah yg makan paling banyak skali.. tambah2, xckup 2 pinggan…

Tyme g jalan2 kn, ktorg g kilang Al-Quran.. baru sy tau rupa2 nyer, Al-quran dorg kc free je kt masjid2 seluruh dunia.. Alhamdulillah.. moga al-quran yg disedekahkan itu dibaca dan bkn hanya dipamerkan… (egatan tuk diri sy juga yer alia)…

Sy sgt merindui mekkah..nk g sne ag… uwaak… Owg ckp, kalo Allah dah panggil, kte mst dpt pergi gk kn satu masa nnt.. InsyaAllah.. Moga satu masa itu akan muncul jua…

Apa yg sy ksl kn selama ni adalah, sy xpernah menghargai saat2 dan ketika sy berada di sana.. sdgkan, ramai lg umat Islam yg ingin menjejak kaki ke mekah.. sekiranya sy diberi peluang lagi, xkn saya sia-siakan nya lagi.. insyaAllah..

Moga kte sama2 berpeluang menjejakkan kaki ke bumi Mekah.. Amin…

LOVE,

aliaAzreen

About Princess Mas

Hello Ladies... I'm just a normal person but I got high confident level. I can be elegant, sweet, cute and most of time is a weirdo. But do I care? NO!! Do u?? Embrace yourself & be YOU! Recently I've been totally in love with KIM HYUN JOONG.. yup2.. I know lots of ladies out there are willing to die for him (But Im not la). Every girls wish to be with him (Me too).. Since there's nothing in me so I wont put my hope so high, but I can be extraordinary when Im just ordinary girl.. Someday, in 3 years at least, when I finish studying, got my career and my own money plus can speak Korean fluently, I'll fly to KOREA to meet him!! (2011)....at the mean time, PLEASE dont have anyone else in yourlife k HYUN JOONG!! ^_^

Posted on August 6, 2011, in 2011~, A whole new story, Islam in My Heart. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: